23 feb. 2009

Valmont

Heiner Müller: KVARTETT
(Temesvári Csepűrágó Alapítvány, a Kolozsvári Magyar Színház, a bukaresti Teatrul Nottara és Teatrul Tineretului Metropolis koprodukciója. R.: Tompa Gábor - 2006)



„Színészileg a ’nagy idők’ legjobb formáját mutató Demeter András kihasználja a hozzá szinte kesztyűként idomuló szerep előnyeit: drámai töltetű Valmont-t alakít, s miközben csontig hatol a dolgok mélyére, könyörtelenül letarolja a külszínt, lekaparva a látszat minden mázát és zománcát.”
Petru Vasile Tomoiaga – COTIDIANUL TIMISOARA
Demeter András Valmont-ja kiégett, leharcolta az élet, és/vagy a nők. Beklaffog strandpapucsban, lódenkabátban, műanyagszatyorral, arca borostás, haja csapzottan lóg. Nazálisan, modorosan beszél, felzabálja a rántottát. Csokros, magasított sarkú cipőt vesz, ettől tartást kap. De az első benyomás olyan erős, annyira nehezen feledhető, hogy hitelteleníti a néhány perccel későbbi önelégült férfit. A hódító megpróbálja beleélni magát áldozata helyzetébe. Madame de Tourvelként női ruhát vesz, parókát kap, hogy királynővé váljon. Még kisujját is eltartja. Szép a merev póz, de élettelen kép.
Papp Tímea – A Hét

Un comentariu:

Ioana Florea spunea...

As vedea Kvartett macar inregistrat daca exista!