23 feb. 2009

Lojkó Zobár

A CIGÁNYTÁBOR (az égbe megy)
(R. Beatrice Rancea)



„…és mellettük egy igazán temperamentumos magyar Zobár, Demeter András. A színész igazi kihívásnak tekinti a szerepét: magyarul beszél, cigányul énekel.
Demeter András színész-rendező a leges-legfiatalabb színigazgatóként vált ismertté, és 12 évig vezette a temesvári teátrumot. 1992-ben diplomázott az utolsó olyan színészosztályban, ahová összesen hárman jártak. A marosvásárhelyi színművészeti intézetből egyenesen a bánsági magyar színházhoz szerződött, ahol húszévesen máris szembekerült az úttörőknek kijáró forró helyzetekkel. 1993-ban, 24 éves korában – ráadásul Romániában pályázat útján elsőként – kinevezték a Csiky Gergely Színház élére. Ám nem elégedett meg annyival, hogy csupán megmentse a megszűnés veszélyével fenyegetett kisebbségi magyar társulatot, hanem egy olyan városban, ahol legalább négy nemzetiség él együtt, a multikulturális hagyományokat előnnyé fordítva nemzetközi hírű színpadi műhelyt kívánt teremteni. Stúdiót építtet, bábszínházat alapít, a román és magyar fővárosba jelentős vendégjátékokat szervez, megalapítja a Csepűrágó Ünnepet.
A színész Demeter András is jelentős színháztörténeti eseményekben vett részt. Például ő az egyetlen diplomás romániai színész, aki Budapesten, az új Nemzeti Színház nyitóelőadásában, Az ember tragédiájában játszott. Rendezőként három előadást jegyez.”
’ Andras Demeter a „Satra"-val Konstancán’ - Cuget liber

Temesvári Csiky Gergely Állami Színház – 2004

Demeter András Lojkó Zobár szerepében eddigi pályája egyik legjobb alakítását nyújtja. A lobbanékony, vakmerő, öntörvényű cigányvezér szélsőségesen romantikus alakját látványosan jeleníti meg. Raddával alkotott párosa nemcsak két függetlenségre vágyó, de a szenvedélyes szerelemtől letepert fiatal tragédiáját tudja hitelessé tenni, hanem a férfi és nõ örök küzdelmét is. Több mint figyelemreméltó Magyari Etelka Rozikának, Zobár húgának szerepében.
Nyugati Jelen

’SATRA’ Teatrul National Constanta – 2006

„Demeter András (Zobar) nagy tehetségű művész, temperamentumos és varázslatos, már első megjelenésekor lenyűgöz. (Amit eddig nem tudtunk róla az, hogy a Temesvári Állami Magyar Színháztól jött, ugyanis tökéletesen játszik román nyelven is.) Izgalmas alakítása – mely olykor fölényes, máskor zaklatott, de anélkül, hogy akár egy pillanatig is átlépné a határt – emlékezetes marad."
Marinela Tepus – Teatrul Azi

Niciun comentariu: