Un titlu foarte inspirat din presa românească a anilor '90 conţinea într-un enunţ un adevăr, care, ulterior, s-a transformat în dezbatere mondială. "Guttenberg şi-a cumpărat laptop", aşa suna titlul, iar analiştii, consacraţi sau doar acazionali, nu ezită să pună în discuţie, din când în când, soarta cărţilor şi implicit a bibliotecilor. Enunţurile sunt din ce în ce mai abrupte, unele devin sentinţe gen "Moartea cărţilor" şi, iarăşi implicit, pe cale de consecinţă, a bibliotecilor. Nu vom da satisfacţie celor care vorbesc despre dispariţia cărţilor şi a bibliotecilor – aşa cum le ştim de la Guttenberg încoace – din simplu motiv că realitatea infirmă, zi de zi, aceste preziceri; cu cât avansează tehnologiile, paralele şi auxiliare uneori, cu atât creşte numărul cărţilor şi calitatea lor ca produs de piaţă, şi aproape proporţional cu progresul tehnicii, scriitorii şi cititorii îşi completează abilităţile şi îşi întreţin pasiunea pentru citit folosindu-se de artificiile tehnice, fără însă a renunţa la darul lui Guttenberg.
Am făcut această scurtă introducere pentru a le reaminti celor prezenţi la această frumoasă aniversare că nu ignorăm "ameninţările" prezentului, la fel cum nu ne lepădăm de zestrea adunată de-a lungul timpului în rafturile unei biblioteci.
O sută de ani de existenţă, vârsta pe care, iată, o sărbătoreşte astăzi Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova înseamnă pentru noi toţi, cititori şi deopotrivă slujitori ai actului cultural, în diverse forme de expresie, un prilej de mare bucurie datorat sutelor şi poate miilor de manifestări culturale care s-au petrecut în această instituţie şi de pe urma cărora, la fel, mii de oameni, în diverse momente ale vieţii lor, s-au îmbogăţit cu informaţii şi cunoştinţe, care i-au făcut, suntem siguri, mai buni şi mai frumoşi, iar în planul utilităţii imediate, mai de folos semenilor.
Jorge Luis Borges şi-a imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci. Această asociere odată făcută, ne scuteşte pe noi, cei muritori şi fără, neapărat, garanţia clasicizării, să gândim alte comparaţii şi ne provoacă să găsim în fiecare carte un univers în interiorul căruia să construim, individual, paradisul propriu. Şi nu doar atât ne oferă o bibliotecă, nu doar un paradis ori o sumă de paradisuri.
Biblioteca este, în ansamblu, memoria noastră, locul în care se reunesc şi aşteaptă să fie descoperite fragmente ale identitaţii noastre spirituale. Mulţumiri şi felicitări celor prezenţi pentru devotamentul lor, adâncă recunoştinţă celor care într-un secol de existenţă au trudit ori au vegheat ca acest lăcaş să dăinuie şi să se înfăţişeze astăzi mai bogat cu o carte, cu un manuscris, cu o colecţie în plus.
Tot Borges spunea: "A face ordine într-o bibliotecă este o manieră tăcută de a exercita arta criticii". Nici că se poate un elogiu mai complex adus bibliotecarilor care, cu discreţie, îndrumă şi participă la formarea generaţiilor întru bine şi frumos.
La mulţi ani Bibliotecii "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova, sănătate, împliniri şi multe satisfacţii celor care slujesc această instituţie.
Şi o speranţă pe care o dorim certitudine: de astăzi într-o sută de ani, să-l întâlnim pe Guttenberg într-o sală de lectură, cu laptopul alături!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu