5 iun. 2012

VISSZATÉRÉS – RETRACE (2011)

*Elek Judit filmje a TIFF-en (2012 június 6-7.)

Teleszkay Sándor - DEMETER ANDRÁS

(Visszatérés)
Regizor: Judit Elek
Tara: Ungaria, România, Suedia
An: 2011
Cast: Kathleen Gati, Andras Demeter.

Festivaluri: Moscova 2011
06 iunie
14:30  Cinema Arta | Ziua Maghiara

07 iunie
20:15  Odeon Cineplex - 6 | Ziua Maghiara

Synopsis:
Kathleen călătoreşte în România lui Ceauşescu pentru prima oară după ce a căutat adăpost în Irlanda, în încercarea ei de a supravieţui Holocaustului. Amintirile traumatizante şi o situaţie nefericită cu soţul ei o vor aduce pe marginea prăpastiei.

"Az út vége egy kis erdei házikóba vezet, ahol egykor a kis Katicát bújtatta játszópajtása, Teleszkay Sándor. Sorsuk újra találkozik itt, de míg a férfi meghalni tér vissza ide, a nő azért, hogy végre élni kezdjen. Igazi feloldást nem kapunk, csak a madáchi üzenetet, meg kell próbálnunk élni, túlélni. Kathleen Gati oly törékeny szerepében, mint egy sérülten vergődő kismadár. /…/ Kiragyog még a gyermekkori pajtását alakító Demeter András alakítása."
(Bálint Orsolya- VASÁRNAPI HIREK, 2011. február 20.)
"A erdőkerülőt alakító erdélyi színész, Demeter András játéka kiemelkedő a természetet értő és annak a nyelvét beszélő hősében. Lázadását az elnyomó rendszer ellen és tragikus döntését is mélyen a természet törvényei diktálják."
(Kiss Lilla – CSEPPEL.HU, 2011, február 21.)

"A feszengő színészekből mégis kiemelkedik a Sándort alakító Demeter András játéka, aki többször életet tudott adni poros és sokszor irodalmi ízű monológjainak."
(Ritter GyörgyFILMTETT, 2011.02.21.)

"Demeter Andrásnál a mélabú finom játéka csodálható meg, amely a legvidámabb jeleneteket is áthatja, és amely élete értelmetlenségének tudatosításában éri el a csúcspontját: «Nem is tudom, miért nem akasztottam fel magam eddig". Míg Kathleen Gatinál a színészi játék valamiképpen «keleti » ihletésû, azt fejezi ki, hogy a szenvedés gazdagabbá, mélyebbé tesz bennünket, Demeter András olyan szereplõt épít fel, aki azonnal megragadja a nézõt: az erdész, aki nyers egyszerûségében a világ minden szomorú bölcsességét kifejezi, a kommunizmusban az abszurd léthelyzetnek és az értékek felborulásának jelképévé válik, megõrizve ugyanakkor teljes belsõ szabadságát.”

"La Demeter András putem admira un subtil joc al melancoliei care răzbate chiar şi în cele mai vesele scene şi care culminează în conştientizarea nonsensului vieţii sale „Nici nu ştiu de ce nu m-am spânzurat până acum". Dacă la Kathleen Gati jocul actoricesc se construieşte într-un fel pe atitudinea „estică”, un fel de a spune că suferinţa ne-a făcut mai complecşi, mai profunzi, Demeter András creează un personaj care câştigă la fel de uşor empatia spectatorului : pădurarul care în simplitatea lui frustă exprimă toată înţelepciunea tristă a lumii devine un simbol al absurdului şi a inversărilor valorilor în comunism, rămânând în acelaşi timp la fel de autentic.»
Dan Santa : Retrace – Visszateres
sau
Înmormântarea unei iubiri nenăscute

Openly bitter about the prospects of serving a man like Ceauşescu, a brutally oppressive dictator, Sándor (András Demeter) and his wife argue about bearing children, as Sándor refuses to bring a child into the world “for them,” a reference to the cruel, iron fisted dictatorship of the current leaders of Romania.  A horrible family tragedy occurs on the arrival of Ceauşescu’s visit, but one Sándor refuses to share with the world, maintaining his privacy throughout even as his name becomes fodder for the rumor mill, named a prominent suspect in a recently unsolved crime.
(Robert Kennedy

* az összeállítás szerzője - autorul colajului:
DARVAY NAGY Adrienne 

Niciun comentariu: